Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Три часа документално кино представят в Музея на солта в Поморие



08 Август 2005, Понеделник


Автор: Burgas Info



Музеят на солта се сдоби с колекция на документални филми за Поморие и неговите солници. Това предаде радио Милена.
Тези филми са закупени със средства на проекта, който завърши в края на месец май тази година, сподели Милчо Скумов организатор на проявата. С техническите средства закупени по този проект те са прехвърлени на съвременни носители и сега могат да се покажат много по-лесно. Всеки турист или жител на Поморие има възможност да посети Музея на солта тази сряда, 10 август, където от 17:00 до 20:00 часа филмите ще бъдат показани. Те са издирени и закупени от различни източници.



Два от тези филми са познати на поморийци, защото са били прожектирани по кината. Други са били намерени в Националната филмотека в София и в Киноцентър „Бояна”. Между тях има много интересни филми, които са с различна продължителност. Във фонда на музея вече са съхранени 11 филма, като най-старите са от 1929 г.,


Филмовата програма



„Нашето море” - 1929г., ням филм

Филмът е заснет от Българския народен морски сговор по случай тържествата през 1929г. Запечатани са кадри от Созопол, Месемврия, Анхиало, р. Ропотамо и Варна



„Царството на розите” – 1929г., немско–български ням филм

Петминутен откъс показва търговското пристанище в Бургас, Атанаскьойските солници край Бургас, от Бургас за Варна, Анхиало и Месемврия.



„Преглед 77” – 1942г.

Заснети са кадри за организирането добива на морска сол в Бяло море след присъединяването на Беломорието към България, времетраене - 1 мин.



Бялото злато – 1948/49г.. Оператор-режисьор Ст. Христов

Филмът показва фокенската технология за добиване на морска сол в Бургас и Поморие, нейното преработване, пакетиране и добива на каменна сол в Провадия.



Кинопреглед № 470/1953г.

Заснети са солниците в Поморие. демонстрира се нов начин за събиране на солта без източване на водата от басейните, предложен от Димитър Павлов и бригадата на Иван Кусев. Вагонетки със сол.



Кинопреглед №33/1958г.

Солниците на Поморие. Пускане на морска вода в басейните. Събиране на солта. Извозването и с влак.



„Сол” – 1965г. Режисьор Едуард Захариев, сценарий Г. Янев, оператор Ив. Цонев

Филм-импресия за тежкия труд на соларя. Снимано е събирането на солта във фокенските солници.



„Очерк за град Поморие” – 1977г. Сценарий и режисура Татяна Шишкова, оператор Младен Чакъров, консултант Елена Мурджева

Поморие н края на 70-те години. Много поморийци ще познаят себе си и своите близки в кадрите отпреди 30 години. Ще видят отново града, улиците, плажовете, лозята, овощните градини, предприятията и др.



„Солари” – 1978г. автор Антоанета Огнянова, режисьор Лиляна Малинова, оператор Иван Червенов.

Поморийските солници, тяхното минало, настояще и бъдеще през погледа на Илия Джингов, Телемах Сариев, Демостен Димов и Атанас Асеников.



„Стопани на земята и морето” – 1984г. режисьор Васил Мирчев, оператор Стилиян Къдрев, текст Боян Чимов, Композитор Вили Казасян.

Филмът отразява цялостния туристически, стопански и духовен облик на Поморие и общината към 1984г. По-възрастните поморийци ще си спомнят за живота на града от преди 20 години, а младите ще надзърнат в едно отминало време.



„Солта” – 2004г. Автор Светлана Авдала, режисьор Екатерина Минкова, оператор Иван Христов.

За солта в живота на човека, в неговия бит и вярвания. Филмът е сниман в Поморие. Солари и рибари разказват за своя занаят


Прочетено: 10082 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
камини всичко за отопланието Бургаски залез.JPG оферта заем Отровни гъби Инсталация Пътна помощ - ADAC Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков морето в началото на новата година 9 мая 2015 года Над Община Бургас паметникът на Руската армия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development