Следва

Ексклузивни кадри от операцията на Златка Димитрова ще гледаме утре по bTV

HBO България продуцира два български документални филма

За първи път в своята история HBO България /част от НВО Централна Европа/ продуцира два български...

Movies & TV преди 14 години

За първи път в своята история HBO България /част от НВО Централна Европа/ продуцира два български документални филма, дело на АГИТПРОП.

„Бетонни фараони” разказва за колоритния свят на калдарашите, а „Хотел Рай” - за трудният живот на ромите в Ямбол.

Двете заглавия ще се излъчват премиерно по HBO през месеците май и юли. ТВ премиерата на „Бетонни фараони” е на 6 май, четвъртък, от 21:05 часа, с повторение на 24 май, отново от 21:05 ч.

Премиерата на втората българска НВО оригинална продукция, създадена от АГИТПРОП – „Хотел рай” - ще бъде на 1 юли, четвъртък, също като част от месечната рубрика на НВО за документално кино „Без цензура”.

С това първо по рода си сътрудничество с български продуценти, НВО България отчита тенденцията и желанието на зрителите у нас, като започва да инвестира в местна за региона документалистика.

Първите две реализирани заглавия по този проект на НВО България – „Бетонни фараони” и „Хотел „Рай” - са вече факт и ще бъдат излъчени в рубриката “Без цензура”, където българските НВО зрители вече са гледали премиерно за ТВ екран българските документалните заглавия „Проблемът с комарите и други истории” „Георги и пеперудите” и „Коридор №8”.

„Зрителите тук харесват документални филми, които са фокусирани върху теми от ежедневието, но за които обикновено не се говори открито и лесно,” казва Стефан Даковски, Мениджър за НВО България и НВО Adria.

„В България очевидно се правят качествени документални филми, които отразяват общочовешки въпроси по универсално разбираем начин и НВО с радост започна да финансира подобни продукции, които да бъдат видяни от НВО зрителя в България, Хърватия, Словения, Сърбия и Черна гора (НВО Adria)“, допълва той.

„БЕТОННИ ФАРАОНИ”



Сценарист и режисьор Йордан Тодоров
Стилът на живот и смърт при калдарашите.

Виждали ли сте чешма, от която текат вино и ракия? А къща в петнадесет цвята, съчетаваща естетиката на Древна Гърция с PVC дограма в уникалния стил роко-бароко?

Плазмен телевизор под земята? Добре дошли в колоритния свят на калдарашите – общност, наброяваща не повече от 1 млн. души по целия свят.

“Бетонни фараони” е едно пътешествие сред стила на живот и традициите на една от най-затворените и интригуващи ромски групи. Филмът среща зрителите с харизматичен цигански барон и разказва за актуалните тенденции в ромските погребения.

Камерата на Борис Мисирков и Георги Богданов показва подземните домове от африкански гранит, обзаведени с легла, гардероби, стереоуредби и включен мобилен телефон за директна връзка с другия свят.

Философията на екзотичния ритуал един от героите на „Бетонни фараони” обяснява с калдарашкото вярване, че: „Ние живеем над земята временно, а под земята сме вечно”.

„Бетонни фараони” е една възхвала на живота във всичките му измерения – тук и в отвъдното.”, разказва Мартичка Божилова, продуцент от АГИТПРОП.

ХОТЕЛ „РАЙ”

Сценарист и режисьор София ТЗАВЕЛЛА
Животът на ромите в Хотел „Рай”: последния социалистически опит за социализация на ромското население в Ямбол.

Младият Демир мечтае за сватба. Но бетонният цигански блок, в който живее на края на провинциален град в България, не е място за романтични начинания. Преди 25 години тук е имало всичко за един панелен социалистически рай: от паркет до домофон, мечтания ТЕЦ, улични лампи, пейки под ябълковите дървета пред входовете.



Някой нарекъл мястото Хотел „Рай” и така останало. Обаче с годините блокът постепенно се променял. Паркетът изчезнал. Водата спряла. Светлините изгаснали. Днес всеки от 1 500-те обитатели на блока има план как да си върне мечтата по изгубения Рай.

Документалният филм ни предлага уникалната възможност да прекосим полето зад Хотел „Рай”, там, където небето и земята се сливат, в една история за панелна интеграция, любов, мизерия, много мечти, малко поезия и една циганска сватба.



“Бетонни фараони” ще се излъчи на 6 май и на 24 май 21.05 ч. само по HBO в България, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна гора и Македония.

„Хотел Рай” е с НВО премиера на 1 юли.
 

More from View Sofia

More Movies & TV