Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Филм на осъден ирански дисидент грабна Златната мечка

Племенницата на Панахи взе разплакана най-престижната награда на "Берлинале"

1 коментар
"Такси" на иранския дисидент Панахи получи най-престижгната награда на "Берлинаре 2015", сн. ЕПА/БГНЕС

Най-престижната награда на кино фестивала "Берлинале" Златната мечка тази година бе присъдена на филма "Такси" на иранския режисьор дисидент Джафар Панахи, който има 6-годишна присъда  за "опит за престъпления срещу националната сигурност", защото искаше да заснеме документален филм за масовите протести след президентските избори от 2009 г.

На Панахи е наложена и 20-годишна забрана да се занимава с кино, да дава интервюта и да напуска страната. Статуетката, която му бе присъдена от журито на 65-то издание на един от най-престижните фестивали в Европа и света, бе получена от племенницата му Хана Сайеди сред сред бурни аплодисменти в залата в събота вечерта.

"Неспособна съм да кажа и дума. Прекалено развълнувана съм“, каза момичето през сълзи и размаха наградата.

"Вместо да позволи да убият духа му и да се откаже, вместо да се остави да го завладее гняв и фрустрация, Джафар Панахи написа любовно писмо на киното“, каза президентът на журито американският режисьор Дарън Аронофски, като добави, че филмът "Такси“ е „пълен с любов към неговото изкуство, към неговата общност, към страната и публиката му“.

Наградата Златна мечка беше поставена символично и снимана на мястото, от което режисьорът трябваше да даде пресконференцията.

"Много се зарадвах на решението на международното жури да присъди наградата Златна мечка на Джафар Панахи“, заяви в комюнике германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, който вижда в това "важен сигнал за свободата на изкуството“.

Филмът е едновременно смешна и завладяваща хроника на иранското общество през преживяванията на шофьор на такси по улиците на Техеран. В главната роля е самият режисьор. Пътниците му са колоритни иранци, които казват много за страната, чиято душа се стреми да улови Панахи.

След "Това не е филм“ (This Is Not a Film) и "Спуснати завеси“ (Closed Curtain), "Такси“ е третият пълнометражен филм, заснет от Панахи въпреки забраната на властите след ареста му през 2010 г., когато се подготвяше да снима за протестите срещу преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад. Осъден на шест години затвор и 20 години забрана да снима филми и да пътува, той беше освободен предсрочно, което му позволява да работи тайно, но без да може да напуска Иран.

Като ангажиран наблюдател на обществото режисьорът е участвал няколко пъти в кинофестивала в Берлин. Той получи Голямата награда на журито през 2006 г. за "Вън от играта“ (Offside) и наградата за сценарий през 2013 г. за "Спуснати завеси“.

Сребърна мечка за най-добра актриса и актьор бяха присъдени на изпълнителите на главните роли от филма "45 години“ (45 Years) Шарлот Рамплинг и Том Кортни. Те играят Кейт и Джеф, които се готвят да отпразнуват 45-годишнината от сватбата си, когато ги разтърсва едно събитие, предаде БТА.

"Обикновено отличието за най-добър актьор и актриса не се присъжда на един филм. Това е доста рядко. Тоест ние сме нещо рядко“, пошегува се Шарлот Рамплинг. "Много съм доволна“, добави 69-годишната актриса, като каза, че е получавала малко награди в кариерата си. "Винаги съм предпочитала авторските филми пред комерсиалните. Това не ме поставяше в категорията на тези, които печелят награди“, посочи тя.

Журито отличи и киното на Източна Европа. Тази година бяха присъдени две награди Сребърна мечка за най-добър режисьор.

Едната получи румънецът Раду Жуде за филма "Аферим!“ (Aferim!), копродукция между Румъния, България и Чехия. Филмът разказва история от Влашко през XIX век. Местният пристав Костадин и неговият подрастващ син Йоница са пратени да хванат избягал роб – циганин.

"Аферим!“ поставя под въпрос т. нар. обективна историческа истина и извежда на преден план начина, по който ценности и навици се предават от поколение на поколение, как днешните въпроси (почти кармично наследени) са резултат от постъпки в миналото.

Втората награда Златна мечка за режисура бе присъдена на полякинята Малгоржата Шумовска за "Тяло“ (Body) – история на съдебен лекар и анорексичната му дъщеря, която трудно преживява смъртта на майка си.

Латиноамериканското кино също беше почетено с Голямата награда на журито, която получи чилиецът Пабло Лараин за филма "Клубът“ (El Club), който е за религиозна общност дестабилизирана от скандал. Другият чилийски филм в конкурсната програма "Седефено копче“ (El botón de nácar) на Патрисио Гусман спечели наградата за най-добър сценарий.

Наградата "Алфред-Бауер“, която се присъжда на "филм, разкриващ нови перспективи в кинематографичното изкуство“ спечели "Иксканул“ (Ixcanul) – първият филм на гватемалеца Хайро Бустаманте.

Сребърна мечка за изключителен художествен принос спечелиха германският филм "Виктория“ на Себастиан Шипер и руският "Под електрическите облаци“ (Под Электрическими Облаками) на Алексей Герман.

Германския режисьор Вим Вендерс получи почетна Златна мечка за цялостна кариера.

Освен 19-те филма в конкурсната програма, за 10 дни на Берлинале бяха представени 441 продукции.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. dimitardi100
    #1

    Филмът не е грабнал златната мечка, а му е била подарена като награда за определени качества и заслуги! Иначе в малките читатели остава фалшивото чуваство ,че наградите не се подаряват и заслужават , а се грабят! Медиите играят огромна роля за възпитанието на подрастващите! Не е случайно,че в България има много какво да се желае !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.