Ирански кинодейци подкрепиха млад режисьор, получил тежка присъда

  • 06 декември 2015 15:01

  • 1659
  • 1
Ирански кинодейци подкрепиха млад режисьор, получил тежка присъда
©

Близо 130 ирански кинодейци подписаха послание в подкрепа на своя събрат Кейван Карими, осъден от първоинстанционен съд в Техеран на шест години затвор и 223 удара с камшик, преди апелативни магистрати да разгледат на 23 декември молбата му за обжалване, съобщи Франс прес.

Кинотворците заявяват, че са шокирани от присъдата и се надяват апелативната инстанция "да премахне недоразуменията и Кеван Карими да бъде оправдан", а обвиненията в "оскверняване на светини" - свалени.

Сред подписалите текста е кинорежисьорът Джафар Панахи, носител на "Златната мечка" от последния Берлински кинофестивал за своя филм "Такси", заснет нелегално в Техеран въпреки забраната да снима, наложена на твореца от властите.

Кейван Карими - мюсюлманин сунит от Ирански Кюрдистан, изглежда е осъден заради сцени от един документален филм за политическите графити по стените из Техеран, озаглавен "Да пишеш по града".

"Този филм няма нищо общо с въпросите около светините" и обвинението не уточни "кои сцени представляват оскверняване на светини", заяви адвокатът му Амир Раеесиан.

Още преди намесата на иранските кинодейци в подкрепа на Карими бе организирана международна кампания с участието на мнозина френски, италиански и испански представители на киноизкуството.

"Кейван Карими е поредно име от твърде дългия списък с творци, журналисти и граждани, осъдени от Иран, пренебрегващ с това най-елементарната свобода на словото и на мисълта", писаха през октомври в комюнике членове на френско професионално сдружение от бранша.

Мнозина прореформено настроени журналисти и творци бяха наскоро арестувани в Иран и обвинени, че са част от "мрежа", финансирана от американски разузнавания и подпомагана от европейски страни като Великобритания, Холандия и Швеция. Върховният ръководител на Иран Али Хаменей редовно отправя предупреждения за опасното според него "политическо и културно" влияние на САЩ в страната.

Последвайте канала на

БТА
1659 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ

2015.12.07 | 11:58

1
ТОВА Е ДЪРЖАВА СЪС ЗАКОНИ,ТОВА Е СТРАНА СЪС СПРАВЕДЛИВОСТ,ТОВА Е ИДЕАЛА ЗА ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА,А САЩ АНГЛИЯ ШВЕЦИЯ РУСИЯ И ФРАНЦИЯ ДА ГО ДУХАТ С ТЕХНИЯ РАЗВРАТ И ЦИОНИЗЪМ,А ЗА СУНИТА РЕЖИСЬОР СМЪРТНА ПРИСЪДА

Добави коментар

Водещи новини